Recenzie Mackie Big Knob Studio

Cand Mackie a lansat Big Knob-ul in 2005, a fost un produs revolutionar. In vremurile trecute,  utilizatorii noi care au inceput sa lucreze exclusiv “in the box” ( doar software pe PC ) incepusera sa se uite la ce functii ale unei console cu format mare le-au considerat necesare. Mackie Big Knob a reusit sa acopere toate functiile necesare atunci cand lucrezi ” in the box ” .

Dupa mai mult de un deceniu, Big Knob a renascut in trei versiuni noi. Cel mai simplu si ieftin, Big Knob Passive, permite ca o pereche de intrari stereo sa fie directionata catre o pereche de monitoare la alegere cu optiunea de control al volumului.  Varful de gama, Big Knob Studio+, mentine cea mai mare parte a functionalitatii a primului model, adaugand in acelasi timp cateva facilitati moderne.

Mackie Big Knob Studio+ are posibilitatea de a directiona semnal audio prin intermediul conexiunii USB direct din DAW in Big Knob Studio+, apoi catre trei perechi de monitoare

Mackie Big Knob Studio+ este construit solid, dintr-un metal pliat gros si are o greutate de 4.6 Kg. Patru picioare de cauciuc il ajuta sa stea bine fixat pe birou in timp ce il utilizati.

Alimentarea este furnizata de un adaptor de tip “lance” inclus, care furnizeaza 1.5A la 18V DC la unitatea principala. Un inel de blocare pastreaza cablul de alimentare ferm atasat la mufa pentru a preveni pierderea accidentala de energie, acesta fiind un bonus bine venit.

Marea majoritate a conectorilor de pe Big Knob Studio+ se afla pe panoul din spate. Majoritatea jackurilor de 1/4″ pot suporta conectori balansati sau nebalansati.

Exista un total de sase intrari. Intrarile 1 și 2 sunt intrari Mic / Line / Instrument, cu propriile controale individuale de gain, de la 0 la +60 dB. De asemenea, exista un singur switch phantom +48V si un buton Pan stereo. Cand este actionat butonul Pan stereo, intrarile 1 si 2 sunt panoramarte puternic stanga si dreapta. Nu este la fel de flexibil ca panoramarea individuala, dar, de obicei, doriti ca fiecare canal sa fie directionat in acet mod pentru a fi folosit stereo( sau atunci cand urmariti piese individuale), acesta isi face treaba. Un buton de blocare marcat cu 1/2 selecteaza intrarile aparatului mic/line ca sursa de monitorizare.

Butoane suplimentare etichetate 3/4, 5/6 si USB selecteaza din cele 2 surse de intrari, cu intrari 3/4 si 5/6 cu controale Trim dedicate care ofera un gain de +/- 12dB. Acestea pot fi setate la un loc pentru un gain comun. Butoanele pot fi blocate, in cazul acesta mai multe surse pot fi selectate simultan. Intrarile 5/6 au, de asemenea, un comutator cu buton pe panoul din spate, pentru surse de +4dB sau -10dB.

Pentru o latenta zero, Mackie va ofera un buton de monitorizare directa ce va permite sa selectati intrarile

Mackie Big Knob Studio+ are 3 perechi de iesiri stereo, etichetate A, B si C, fiecare cu un contol dedicat de la -12 db la 0 dB, ceea ce usureaza ajustarea tuturor monitoarelor la acelasi nivel de redare. Trei butoane etichetate A-C va permit sa comutati rapid intre monitoarele conectate. Acestea sunt butoane care se pot bloca si pot fi folosite simultan. De asemenea, ofera la iesire o pereche de Studio/Phones Amp 1/4” care pot fi legate de la Cue Mix la monitoarele de studio sau amplificatorul de casti, si o pereche de iesiri 1/4” pentru a trimite semnal la mixer. Acestea pot fi setate la un nivel de -10dB sau +4 dB prin apasarea unui buton pe panoul din spate, si o pereche pe panoul din fata etichetate Studio Outs te lasa sa controlezi volumul general.

Intre sectiunea de intrari si iesiri a panoului principal se afla un control de volum Big Knob, care ajusteaza nivelul monitorizarii/redarii sunetului. Imediat sub el se afla controalele Mono, Mute si Dim, asa ca puteti schimba rapid compatibilitatea mono a mixului dumneavoastra, sau mute pentru a opri complet volumul.

Pentru setarea corecta a surselor la intrare, un segment orizontal cu 16 LED deasupra controlului Big Knob te ajuta sa monitorizezi intrarile.

Pentru comunicarea cu artistul, pe panoul principal exista un microfon incorporat, un control de nivel Talkback si doua comutatoare care impartasesc semnalul de la microfonul Talkback la iesirea 2-Track sau Cue, ambele, daca apasati si tineti apasat simultan comutatoarele. Daca doriti sa folositi un microfon extern pentru conversatia cu aristul, nu e nici o problema, Big Knob Studio+ este prevazut cu o mufa XLR pe panoul din spate, impreuna cu un buton pentru a selecta microfonul externa sau cel incorporat. Cei de la Mackie au inclus chiar si o mufa de 1/4 “cu pedala”, nebalansata, pe panoul din spate, care va permite sa declansati microfonul cu o pedala de picior. Acest lucru poate fi foarte util daca vorbiti cu mizicenii in timp ce va folositi mainile pentru a ajusta anumiti parametrii.

Pentru mixul Cue, puteti selecta din trei surse Cue diferite – intrarea Aux Mix, intrarile de surse selectate sau USB Outs 3/4. O pereche de mufe 1/4″ de pe panoul din spate sunt prevazute pentru corectarea iesirilor din mix din interfata audio sau consola dvs.

Pentru o latenta zero, Mackie va ofera un buton de monitorizare directa ce va permite sa selectati intrarile, Cue sau o combinatie a celor doua, indiferent de raportul dorit.

 

Pe panoul frontal, este prevazuta o intrare stereo TRS de 1/5 care alimenteaza intrarile 3/4 , ceea ce usureaza conectarea telefonului smartphone sau a tabletei dvs.

 

 

Pe panoul frontal este, de asemenea, locul unde veti gasi mufele pentru casti. Mackie va ofera doua intrari pentru casti cu control propriu si fiecare poti fi setate sa monitorizeze o alta sursa cu ajutorul butoanelor individuale de selectare a sursei 2-Track/Cue. Calitatea sunetelui este foarte clar si suficient de puternic pentru a satisface toti ascultatorii.

Concluzie 

Daca ti-a placut primul model Mackie Big Knob, cu siguranta iti va fi pe plac si Mackie Big Knob Studio+. Mackie a pastrat toate functiile preferate de pe primul model in acelasi timp folosind o conectivitate moderna si caracteristici noi de inregistrare/interfata audio USB. Mackie a facut o treaba foarte buna cu aceste functii si putem spune ca poate fi un partener perfect in studio sau chiar si in situatiile live, totul la un pret foarte rezonabil.

V Alin