Recenzie: SSL 2 și SSL 2+

Cum sunt noile interfețe audio de la SSL? Aflați mai jos!

*Preț: 1079 RON și 1429 RON |Site www.flymusic.ro

*valabil la momentul recenziei

Timp necesar: 7 minute

Funcții Cheie:

  1. Monitorizare Excelentă, Transparentă

    – nu veți duce lipsă de claritate și putere în monitorizare

  2. Preamplificatoare Originale SSL

    – preamplificatoare puternice, care se ridică la numele SSL

  3. Butonul 4K face diferența

    – aduce o culoare aparte sunetului

  4. Construcție Foarte Solidă

    – inspiră calitate adevărată

  5. Soft Inclus de Calitate

    – VST-urile incluse sunt un must-have pentru inginerii de sunet

SSL 2 și 2+ încearcă să-și facă loc într-o piață foarte competitivă a interfețelor audio de buget. Cei de la SSL consideră că formatul compact cu funcții și conectivitate profesionale, și cel mai important – o versiune accesibilă a sunetului legendar SSL sunt ceea ce vor face ca aceste interfețe să fie un hit în lumea echipamentelor de studio… iar noi, suntem de acord.

Diferențe 2 și 2+

Să începem prin a face clare diferențele dintre cele 2 modele.

SSL 2+ are exact aceleași specificații ca și SSL 2, diferența fiind făcută de cele 2 ieșiri RCA adiționale, 2 Intrări/Ieșiri MIDI + o ieșire suplimentară independentă pentru căști (ambele fiind capabile să monitorizeze mixuri diferite).

Astfel, SSL 2+ este varianta ideală pentru colaboratori, persoane care lucrează în echipă la mix/producție, sau care au nevoie să ofere soliștilor/interpreților care înregistrează monitorizare prin căști separată.

SSL 2, rămâne o variantă excelentă pentru producătorul independent, care are nevoie de un echipament profesional pentru uz propriu.

Design

SSL 2 si 2+ de la Solid Stage Logic au un design simplist, old-school, menit să nu încurce utilizatorul cu butoane inutile. Construcția de bază este din metal, marginile fiind dintr-un plastic de calitate. Ca și culori, își respectă branding-ul pe care SSL l-au folosit în mod istoric cu o bază de gri închis cu aspect de metal periat, conturat cu margini negre, buton mare de volum albastru și potențiometre de gain roșii.

Fiecare canal oferă afișaj LED pentru nivelul de volum intrat, butonul 4K (despre care vom vorbi imediat) se aprinde atunci când este activat, butonul mare de volum acționează de la 0-11 (bună gluma!) iar când interfața este alimentată cu putere butonul verde de lângă iconița USB se aprinde de asemenea. De asemenea toată conectica se desfășoară în spatele interfeței pentru a nu avea cabluri încurcate în față.

Funcții

Să aruncăm o privire peste funcțiile interfețelor:

Buton 4K

Cred că cea mai interesantă funcție propriu zisă a acestor interfețe este butonul 4K, mult așteptat de către fanii SSL. Dar, ce anume face acest buton 4K? Unii spun că transformă sunetul în calitate 4K, dar nu este cazul, explicația fiind una mai realistă 🙂 Acest buton de fapt este menit să emuleze caracterul sonic al consolelor SSL 4000 (cunoscute și ca SSL 4K). El oferă o ”magie” analogică către input atunci când este nevoie. Injectează semnalul cu o combinație de frecvențe înalte împreună cu o distorsiune calculată a armonicelor cu scopul de a da mai multă consistență și prezență sunetului. Prin acest buton, puteți să ajutați vocile sau chitarele acustice să ”taie” prin mix mai bine, împingându-le în față.

Signal Chain

SSL 2 și 2+ ies în evidență prin puritatea signal chainului oferit, semnalul fiind redat în mod adevărat, cu o colorație subtilă care sună foarte bine. Acest nivel de calitate este des întâlnit în interfețele Universal Audio (care sunt la un preț mai ridicat), așadar ne bucurăm să vedem o calitate atât de bună și în interfețe considerate budget-friendly.

Ajustare Gain

Când gain-ul este ajustat, sunetul primește o ușoară colorare tonală marca SSL. Cu toate acestea, semnalul este în continuare clar și fidel. Acum cu butonul 4K despre care am vorbit mai sus, această coloratură tonală poate fi accentuată și mai mult la nevoie. Este bine de știut că SSL ne-au dat varianta de a alege nivelul de alterare al semnalului pe care-l dorim.

Volum Monitorizare

Volumul de monitorizare este foarte fluent și usor, și pot spune că este printre cele mai fine pe care le-am auzit până acum. În niciun punct nu am simțit că schimbarea volumului este prea bruscă sau inegală. Pot spune că același lucru este valabil și pentru monitorizarea prin căști, modificările de volum efectuate fiind foarte consistente ca și pe monitoare, cu puțină căldură SSL.

Software Inclus

Pentru a vă ajuta să începeți creația cât mai repede, SSL oferă un pachet atractiv de plugin-uri, inclusiv software terț de la Avid, Ableton sau Native Instruments și peste 1,5 GBiți de sample-uri de la Loopcloud. Pe lângă această suită de soft, SSL include 2 channel stripuri SSL Native: Vocalstrip 2 și Drumstrip.

Cu cele 4 procesoare specifice pentru voce ale Vocalstrip 2 – De-esser, De-ploser, 3-Band EQ și Compander – veți atinge cu ușurință un sunet vocal articulat și de impact. Drumstrip oferă 5 unelte de procesare – transient shaper, drum gate, enhancere de frecvențe înalte și joase și compresorul clasic Listen Mic pentru a adăuga claritate și forță înregistrărilor de tobe.

Drivere

Ambele interfețe sunt compatibile atât cu PC cât și cu Mac, și pot fi folosite cu orice DAW (personal am testat cu FL Studio 20.7 și Reaper).

La Mac, este foarte simplu, interfețele fiind class-compliant, nu trebuie instalat nimic, se leagă cablul USB la unitate și interfața va fi citită.

La PC, este nevoie de driver ASIO, care se poate descărca de pe site-ul SSL după înregistrarea produsului. În urma testelor am constatat că driverele sunt stabile și nu prezintă probleme. Nu am experimentat crashuri, iar buffer size-ul l-am putut duce cu ușurință până la 64 sample-uri cu o latență de numai 2.95 ms (mai mult decât suficient pentru înregistrare).

Conectică

Să ne uităm puțin mai atent la conectica din spate. Ambele interfețe au 2x Intrări Combo XLR/Jack marca Neutrik, 2x Ieșiri Jack Stereo pentru monitoare, mufa USB Tip C pentru alimentare si un Kengington lock (pentru a vă asigura că nu dispare în mâinile greșite).

Putem observa că SSL 2 are 1 ieșire pentru căști, în timp ce SSL 2+ are 2 astfel de ieșiri.

SSL 2+ beneficiază de ieșiri suplimentare RCA, des utilizate de către DJ care vor să-și trimită mixul către consolă, și mai beneficiază de intrare/ieșire MIDI, pentru legarea diverselor dispozitive MIDI de care este nevoie.

Remarcăm cum SSL au reușit să integreze absolut toată conectica în spate, lucru care ne scapă de cabluri care atârnă în față. Astfel putem să fim mai ordonați. Mulțumim SSL!

Rezumat Funcții

  • Sunetul Legendar SSL pentru studio-ul sau locuința ta
  • 2 Preamplificatoare superioare de microfon
  • Convertoare Curate AKM 24-bit/192kHz
  • Construcție solidă, cu carcasă din metal, conectoare Neutrik, potențiometre Alps
  • Design intuitiv al panoului frontal
  • Preamplificator căști de mare putere pentru monitorizare acurată
  • Modul 4K Legacy evocă sunetul de consolă analogică SSL 4000
  • Include soft Pro Tools First, plugin-uri Bomb Factory, Ableton Live Lite, Hybrid Keys, și Komplete Start
  • Include soft SSL Native cu Vocalstrip 2 și Drumstrip
  • Include sample-uri de 1.5GB de la Loopcloud

Verdict

Fără alte comentarii – sunt niște interfețe grozave. Personal, mi-am achiziționat modelul SSL 2+ și pot spune că se ridică la nivelul așteptărilor. Pentru cei care se gândesc să facă un upgrade, credeți-mă pe cuvânt: se merită. La acest preț, oricare din ele este o afacere excelentă, sunetul și calitatea oferite fiind cu mult mai mult peste prețul de pe raft. SSL își păstrează tradiția ca un producător legendar, și ne bucurăm să îi vedem cu produse în acest segment de piață. Sper ca pe viitor să vedem și alte modele de la ei, poate cu mai multe intrări/ieșiri pentru studio-uri mai mari.

Vă invit să vizionați ambele variante pe site-ul Fly Music de unde se pot și comanda:

http://bit.ly/ssl2interfete

Voi ce credeți despre aceste interfețe? Ați auzit de ele până acum, credeți că există variante mai bune în gama asta de preț? Vă așteptăm în comentarii cu răspunsurile voastre!

Alex Rizea

Alex este un multi-instrumentist cu peste 10 ani experienta in domeniul muzicii. Chitara si echipamentele de studio sunt pasiunea lui, despre toate fiind pregatit sa va vorbeasca pe Fly Blog.